Završen projekt "Zaželi u Caritasu Sisačke biskupije - faza III"

2023-04-10

Poziv: "Zaželi - program zapošljavanja žena - faza III", Broj poziva: UP.02.1.1.16

Korisnik: Caritas Sisačke biskupije, Trg bana J. Jelačića 1, 4400 Sisak

Projekt "ZAŽELI u Caritasu Sisačke biskupije - faza III" UP.02.1.1.16.0012 proveo je Caritas Sisačke biskupije na području grada Siska i grada Petrinje u trajanju
od 8 mjeseci.


I ove godine završili smo provedbu još jednog projekta iz programa ZAŽELI pod nazivom "ZAŽELI u Caritasu Sisačke biskupije – faza III" UP.02.1.1.16.0012 a financirao se u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda kroz Poziv Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike pod nazivom Zaželi – program zapošljavanja žena - faza III.

Projekt se provodio u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područni ured Sisak i Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Područni ured Sisak.

Završetkom ovog projekta uočena je velika potreba za nastavkom zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju kao i nastavak kontinuiranog pružanja brige i skrbi o starijim i/ili nemoćnim osobama, te se s toga nadamo nastavku provedbe programa ZAŽELI.

Trajanje projekta je ukupno 8 mjeseci
od 10.08.2022. – 10.04.2023. godine

Ukupna vrijednost projekta je 987.050,00 HRK odnosno 131.004,05 EUR

Udio financiranja iznosi 100% prihvatljivih troškova.

Iznos bespovratnih sredstava financira se s 85% sredstava EU i 15% sredstava proračuna RH.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Cilj našeg projekta bio je osnažiti i unaprijediti radni potencijal 20 teže zapošljivih žena i žena s nižom i srednjom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici te ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i smanjiti rizik od siromaštva uz povećanje socijalne uključenosti i razine kvalitete života za minimalno 120 krajnjih korisnika.

Projektom je bilo zaposleno 20 žena, pripadnica ranjivih skupina, na području grada Siska i Petrinje na razdoblje od 6 mjeseci, a ukupno 148 osoba starije životne dobi je socijalno uključeno kroz projektne aktivnosti im se uz pruženu pomoć i podršku povećala kvaliteta života.

Očekivani rezultati projekta su bili:

- Zaposliti 20 žena iz ciljane skupine u svrhu potpore i podrške starijim i/ili nemoćnim osobama kroz programe zapošljavanja u lokalnoj zajednici

- Održati početnu konferenciju.

- Održati završnu konferenciju

- Nabaviti promotivne materijale projekta

(projektni plakati, letci, promotivne kemijske olovke te banner)

Ostvareni su sljedeći rezultati:

- Zaposleno 20 pripadnica ciljane skupine te pružena usluga potpore i podrške starijim i/ili nemoćnim osobama prema 7 krajnjih korisnika u jednom mjesecu uz isporuku paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština prema svakom krajnjem korisniku po pripadnici ciljane skupine

- Pružena usluga potpore i podrške prema 148 starijih i/ili nemoćnih osoba

- Održana početna konferencija

- Održana završna konferencija

- Nabavljeni promotivni materijali projekta (Izrada vizualnog identiteta, grafičko oblikovanje i dizajn promotivnih materijala, plakati 10 komada, letci 300 kom, promotivne kemijske olovke 100 kom i roll up banner 1 kom)

Do sada je prepoznato kako ovakav projekt izravno pridonosi višestrukim ciljevima:
zapošljavanju teže zapošljivih žena u nepovoljnom položaju, koje kontinuirano nailaze na niz poteškoća na tržištu rada, te ujedno socijalnom uključivanju krajnjih korisnika – starijih i nemoćnih osoba. Navedeni projekt ima za cilj uključivanje teže zapošljivih/ ranjivih skupina žena na tržište rada, što ujedno podrazumijeva borbu protiv siromaštva i smanjenje nezaposlenosti te prevenciju prerane institucionalizacije i poboljšavanje kvalitete života krajnjih korisnika projekta, osoba u starijoj životnoj dobi i/ili nemoćnih osoba pružajući im podršku u svakodnevnom životu, posebice onih koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima.Provedbom ovog projekta i Caritas Sisačke biskupije dao je mali doprinos za veliki cilj: rješavanje potreba teže zapošljivih žena i žena u nepovoljnom položaju kroz njihovo zapošljavanje u lokalnoj zajednici a ujedno se doprinosi prevenciji prerane institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti i kvaliteti života starijih i nemoćnih osoba, s posebnim naglaskom da se na našem području itekako još osjećaju i psihičke i fizičke posljedice razornog potresa.

Zadnji, pomalo tužan završni sastanak sa zaposlenim ženama obilježio je kraj još jednog lijepog i kvalitetnog razdoblja u kojem je skupljeno mnogo iskustava, pruženo mnogo prilika i mnogo pomoći. Mnoge će žene i dalje pružati podršku svojim dosadašnjim "korisnicima", jer kako same kažu, postale su im "dijete", "sestra", osoba kojoj se mogu obratiti u svakoj potrebi i osobe bez kojih ne mogu zamisliti daljnji život. Nažalost, pružanje socijalnih usluga postao je posao s kratkim vijekom trajanja za sve ciljane skupine, ovisan, nažalost, samo o trenutno dostupnim sredstvima EU fondova. Kako projekti završavaju, tako završava i pružanje socijalnih usluga kao i zapošljavanje žena, koje nakon završetka projekta moraju nazad na burzu rada a u statistici će i dalje biti zabilježene kao nezaposlene osobe u nepovoljnom položaju!

Mnogi stariji i nemoćni koji su do sada primali pomoć i podršku žena zaposlenih u programu ZAŽELI morati će, nažalost, potražiti drugi dom, otići u dom za stare i nemoćne i tamo provesti ostatak svoga života a to nije bio cilj! Cilj je socijalna uključenost, poboljšanje kvalitete života starijih i nemoćnih osoba (koje ćemo i sami jednom postati) i deinstitucionalizacija! A upravo se događa suprotno tome, jer, iako je ovaj program uvelike doprinjeo napretku, završetkom svakog ovakvog i sličnog projekta, osobe koje su ovisne o uslugama zaposlenih žena nakon završetka projekta i dalje ostaju bez potrebne pomoći i podrške, osamljeni, sami i prisiljeni potražiti pomoć u institucionalnom obliku života.

Nakon uspješne provedbe, ostaje gorko pitanje: što dalje? I ne samo vezano za starije osobe koje su primale pomoć naših vrijednih žena, nego i pitanje što će te iste žene raditi dalje? Od čega će živjeti? I same su na pragu treće dobi, čeka li i njih ista sudbina kao i onih kojima su do sada pružale pomoć? Biti ovisne o trenutno dostupnim EU fondovima i čekati novi Poziv, tražiti dostupne projekte raznih organizacija civilnog društva kojima su odobrena bespovratna sredstva iz istih onih EU fondova na kojima je najvažnije imati najbrži prst ili naći svoje mjesto u institucionalnom obliku skrbi? A deinstitucionalizacija je ipak na kraju, pala na teret organizacija civilnog društva koji su ovisni o financiranju iz EU fondova, jer drugi načini financiranja ovako važnih projekata u RH, nažalost, nema.

Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti