Caritas Sisačke biskupije i dalje nastavlja provedbu projekta “Zaželi”

2022-09-30

Uvodna konferencija projekta "Zaželi u Caritasu Sisačke biskupije - faza III" UP.02.1.1.16.0012 održana je u petak, 30. rujna u Velikom Kaptolu u Sisku.

Tijekom prošle godine uspješno je završena provedba projekta "Zaželi - program zapošljavanja žena Caritasa Sisačke biskupije - faza II", koji je trajao punih godinu dana, a po završetku istog u prosincu 2021. godine detektirana je potreba za nastavkom. To se prije svega odnosi na zapošljavanja teže zapošljivih žena s nižim i srednjim obrazovanjem kao i nastavkom kontinuiranog pružanja brige i skrbi o starijim i nemoćnim osobama koji u današnje nesigurno doba nikako ne smiju biti zaboravljeni, a potrebno im je jako malo - tek topla riječ i razgovor kako bi se uljepšala njihova svakodnevnica.

Novi Caritasov projekt financira se u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. iz Europskog socijalnog fonda kroz Poziv Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike pod nazivom "Zaželi - program zapošljavanja žena - faza III", a provodi se u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom u Sisku i Centrom za socijalnu skrb Sisak.

Trajanje projekta je ukupno 8 mjeseci, od 10. kolovoza 2022. do 10. travnja 2023. godine, ukupna mu je vrijednost 987.050,00 HRK, a iznos bespovratnih sredstava financira se s 85% sredstava EU i 15% sredstava proračuna RH.

Projektom će se zaposliti 20 žena, pripadnica ranjivih skupina, na području grada Siska i Petrinje na razdoblje od 6 mjeseci, a minimalno 120 osoba starije životne dobi bit će socijalno uključeno kroz projektne aktivnosti te će im se uz pruženu pomoć i podršku povećati kvaliteta života. Uz samo zapošljavanje cilj je projekta i osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena, ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i smanjiti rizik od siromaštva na području koje je posebno osjetljivo nakon potresa. Nikako manji cilj je i prevencija prerane institucionalizacije i poboljšavanje kvalitete života krajnjih korisnika projekta, osoba u starijoj životnoj dobi i/ili nemoćnih osoba pružajući im podršku u svakodnevnom životu, posebice onima koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima.

U višegodišnjem iskustvu provođenja projekta "Zaželi" prepoznato je kako ovakav projekt izravno donosi brojne pozitivne efekte za sve uključene u njega. Njegovom provedbom, sada u fazi III, Caritas Sisačke biskupije će dati mali doprinos rješavanju potreba najranjivijih skupina našeg društva unutar lokalne zajednice.

Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti