Završna konferencija projekta „ZAŽELI u Caritasu Sisačke biskupije – faza III“ UP.02.1.1.16.0012

2023-04-05

Caritas Sisačke biskupije završava provedbu projekta ZAŽELI – faza III.

Završna konferencija projekta "ZAŽELI u Caritasu Sisačke biskupije – faza III" održana je 05.04.2023. u prostorijama poduzetničkog inkubatora PISAK u Sisku

I ove godine završili smo provedbu još jednog projekta iz programa ZAŽELI pod nazivom "ZAŽELI u Caritasu Sisačke biskupije – faza III" UP.02.1.1.16.0012 a financirao se u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda kroz Poziv Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike pod nazivom Zaželi – program zapošljavanja žena - faza III.

Projekt se provodio u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područni ured Sisak i Hrvatskim zavodom za socijalni rad, Područni ured Sisak.

Završetkom ovog projekta uočena je velika potreba za nastavkom zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju kao i nastavak kontinuiranog pružanja brige i skrbi o starijim i/ili nemoćnim osobama, te se s toga nadamo nastavku provedbe programa ZAŽELI.

Trajanje projekta je ukupno 8 mjeseci
od 10.08.2022. – 10.04.2023. godine

Ukupna vrijednost projekta je 987.050,00 HRK odnosno 131.004,05 EUR

Udio financiranja iznosi 100% prihvatljivih troškova.

Iznos bespovratnih sredstava financira se s 85% sredstava EU i 15% sredstava proračuna RH.

Završna konferencija projekta "ZAŽELI u Caritasu Sisačke biskupije – faza III" održana je u srijedu, 5. travnja u Poduzetničkom inkubatoru PISAK u Sisku. Projekt se financirao u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. iz Europskog socijalnog fonda kroz Poziv Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a provodio se u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Sisak i Centrom za socijalnu skrb Sisak. Njime je zaposleno 20 žena, pripadnica ranjivih skupina, na području grada Siska i Petrinje, a ukupno 148 osoba starije životne dobi je socijalno uključeno kroz projektne aktivnosti te im je pružena svakodnevna pomoć i podrška.

Kako se moglo čuti na završnoj konferenciji, u višegodišnjem iskustvu provođenja projekta "Zaželi" prepoznato je kako ovakav projekt izravno donosi brojne pozitivne efekte za sve uključene u njega. Osim što ima za cilj uključivanje teže zapošljivih i ranjivih skupina žena na tržište rada, što ujedno podrazumijeva borbu protiv siromaštva i smanjenje nezaposlenosti on aktivno radi na prevenciji prerane institucionalizacije i poboljšavanju kvalitete života krajnjih korisnika projekta, osoba u starijoj životnoj dobi i nemoćnih osoba, pružajući im podršku u svakodnevnom životu, posebice onih koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima.

Obraćajući se okupljenima voditeljica projekata Caritasa Sisačke biskupije Danijela Švrga zahvalila je svim uključenima te istaknula kako je provedbom ovog projekta Caritas dao mali doprinos za veliki cilj, rješavanju potreba najranjivijih skupina našeg društva unutar lokalne zajednice gdje se itekako još osjećaju i psihičke i fizičke posljedice razornog potresa. Švrga je rekla i kako je završetkom ovog projekta uočena velika potreba za nastavkom zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju kao i nastavak kontinuiranog pružanja brige i skrbi o starijima i nemoćnima.

O samoj provedbi posvjedočila je zaposlena na projektu Marina Kukurić. Ona je istaknula kako ovo nije samo posao već korisnici postaju dio njihovih obitelji dijeleći tako dobro i zlo, veselje i tugu. Zahvalila je u ime zaposlenih žena i korisnika biskupijskom Caritasu te izrazila nadu da će uskoro krenuti novi "Zaželi" jer je više nego očita potreba za brigom za starije od kojih mnogi iza sebe imaju tužne sudbine.

"ZAŽELI u Caritasu Sisačke biskupije – faza III" UP.02.1.1.16.0012, trajao je osam mjeseci, od kolovoza 2022. do travnja 2023. godine, a ukupna vrijednost mu je 131.004,05 €.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti